Ben je aan het onderzoeken hoe de nieuwe zorgpremie wordt? Dan is de kans groot dat je ook kijkt naar de verzekeringen die je af kan sluiten. Met een groot aantal verzekeringsopties kan je voorkomen dat je niet van de juiste zorg gebruik kunt maken. Alleen moet je dan wel goed weten waar je allemaal aan kan denken. Het begint allemaal bij de basisverzekering. Dit is de verplichte verzekering die je af moet sluiten. Het dekt de noodzakelijke medische kosten, zoals huisartsbezoeken, ziekenhuisopnames en medicijnen. Het geeft jou meer gemoedsrust als je deze verzekering hebt afgesloten. Je hoeft immers niet meer te kiezen tussen jouw gezondheid en financiële situatie.
De basisverzekering en aanvullende opties
Maar er is nog meer mogelijk. Er zijn namelijk ook een groot aantal aanvullende verzekeringen, waardoor je nog meer zorg kunt krijgen. Soms heb je specifieke behoeften, die niet binnen het basispakket behoren. Denk aan fysiotherapie, een bril of alternatieve geneeswijzen. Mocht je dus gezondheidsproblemen hebben, is het aan te raden om deze varianten goed in het achterhoofd te houden. De maandelijkse zorgpremie die je hiermee betaalt, verandert wel aanzienlijk. Uiteraard is de basisverzekering de goedkoopste oplossing. Zodra je aanvullende opties erbij doet, gaat het maandbedrag omhoog. Je bepaalt hiermee zelf wat binnen jouw budget past. Maar houd jouw specifieke wensen wel goed in het achterhoofd. Zo voorkom je dat je uiteindelijk niet de medische zorg kan krijgen die je nodig hebt om weer gezond te worden of de dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Alles voor jouw tanden
Een van de aanvullende opties waar men veel gebruik van maakt, is de tandartsverzekering Univé. Vrijwel iedereen gaat minimaal één keer per jaar op controle bij de tandarts. Tijdens deze controle kijkt de tandarts naar jouw gebit en voert zo nodig de basiszorg uit. Dit bezoek kost over het algemeen niet veel geld. Alleen kan het zijn dat je een gaatje hebt of andere tandheelkundige zorg nodig hebt. Vanaf dat moment lopen de rekeningen snel op. Met een goede verzekering voor tandheelkunde voorkom je dat je jouw spaargeld moet investeren in het verbeteren van jouw gebit. En denk daarbij ook aan de toekomst: het kan zomaar zijn dat je het wel nodig hebt. Op dat moment ben je blij dat je de verzekering hebt afgesloten.
Het eigen risico bepalen
Je hebt ook nog de mogelijkheid om een verandering aan te brengen in het eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voordat de verzekeraar de rest van de kosten vergoedt. Er is een bepaald bedrag vastgesteld door de overheid. Dit bedrag moet je te allen tijde betalen. Je kan er echter voor kiezen om een vrijwillig eigen risico toe te voegen. Hiermee verhoog je dus het bedrag dat je zelf moet betalen. Je verlaagt er wel de maandelijkse premie mee. Als je weinig medische kosten verwacht, kan dit een flinke kostenbesparing opleveren. Maar ook hierbij geldt: denk aan de toekomst voordat je deze kosten vastzet met jouw verzekering.